Παγκόσμια Ημέρα Ραδιοφώνου: 5+1 πράγματα που δε γνώριζες

Το ραδιόφωνο είναι συνυφασμένο με τα ταξίδια που έκανες ως παιδί, βόλτες με το αυτοκίνητο, με ενημέρωση για πολιτική, με τις αγαπημένες σου αθλητικές εκπομπές και τόσα ακόμη. Μπαίνοντας στο αυτοκίνητο, το απόγευμα στο σπίτι, τις ώρες που περνάς στο γραφείο, σε ρομαντικές στιγμές και γενικώς σε χιλιάδες στιγμές της καθημερινότητας σου, σίγουρα κι εσύ ακούς ραδιόφωνο. 

Ποια είναι όμως η ιστορία του; Πότε πρωτο-δημιουργήθηκε; Ας μάθουμε κάποια ενδιαφέροντα πράγματα για το μέσο που έφερε την ζωντανή ενημέρωση για πρώτη φορά στα σπίτια μας. 

1. Η Παγκόσμια ημέρα Ραδιοφώνου 

Καθιερώθηκε κατόπιν αιτήματος της Ισπανικής Ακαδημίας Ραδιοφώνου, ως ημέρα που ενθαρρύνει τη διεθνή συνεργασία των ραδιοφωνικών οργανισμών, την ενίσχυση της ελευθερίας του λόγου και της υποστήριξης του μέσου. Αρχικά προτάθηκε ως ημέρα εορτασμού η 30η Οκτωβρίου, σε ανάμνηση της εκπομπής του Όρσον Γουέλς που έμεινε γνωστή ως “Ο πόλεμος των κόσμων”. Παρόλα αυτά η UNESCO προτίμησε την 13η Φεβρουαρίου, καθώς την ίδια ημερομηνία το 1946 λειτούργησε για πρώτη φορά το ραδιόφωνο του ΟΗΕ 

2. Ο πατέρας του ραδιοφώνου 

Το 1895, ο Αλεξάντερ Ποπόφ κατάφερε για πρώτη φορά να μεταδώσει ηχητικά σήματα Μόρς, μέσα από ερντζιανά κύματα. Μετέπειτα αρκετοί άλλοι επιστήμονες μπόρεσαν να εξελίξουν την τεχνολογία της μετάδοσης. Η ραδιοφωνία άρχισε να παίρνει σταδιακά και πολύ αργά τη μορφή του μέσου ενημέρωσης, με αναμετάδοση μουσικής, ομιλιών, διαφημίσεων κτλ., μετά το 1910 στις ΗΠΑ. 

3. Ο Τιτανικός έπαιξε σημαντικό ρόλο στην εξέλιξη του ραδιοφώνου

Το ναυάγιο του Τιτανικού το 1912, απαίτησε την ανάγκη για χρήση υπερατλαντικών ραδιοφωνικών μεταδόσεων. Ο Τιτανικός είχε σύστημα ραδιοεπικοινωνίας και αυτό ακριβώς οδήγησε στο να σωθούν αρκετές ζωές, καθώς κατά τη διάρκεια του ναυαγίου, οι ναύτες κατάφεραν να επικοινωνήσουν με κάποιο άλλο κοντινό πλοίο. Η τεράστια καταστροφή του Τιτανικού ανάγκασε τις Ηνωμένες Πολιτείες να ψηφίσουν νόμους σχετικά με την ελευθερία του τύπου και της αναμετάδοσης ραδιοφωνικών εκπομπών την ίδια χρονιά. 

4. Ο Πύργος του Άιφελ είναι στην ουσία μια τεράστια ραδιοφωνική κεραία

Η αλήθεια είναι πως δεν κατασκευάστηκε για να γίνει κεραία, όμως οι πρώτες ραδιοφωνικές εκπομπές στη Γαλλία, αναμεταδόθηκαν από την κορυφή του. Μάλιστα ο Lee de Forest, που θεωρείται ένας από τους πατέρες των ραδιοφωνικών εκπομπών, ανέβηκε στην κορυφή του το 1908 και έπαιξε για πρώτη φορά μια σειρά από τραγούδια, τα οποία αναμεταδόθηκαν έως τα Παριζιάνικα προάστια. Μάλιστα, αν και ο πύργος ήταν να κατεδαφιστεί 20 χρόνια μετά την κατασκευή του, τελικά διατηρήθηκε, καθώς ο στρατός συνειδητοποίησε ποσό ουσιαστική είναι η σημασία του για μεταδόσεις ειδήσεων από το ένα στρατόπεδο στο άλλο, κατά τη διάρκεια του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου. 

5. Τα ραδιοκύματα συνεχίζουν να υπάρχουν για πάντα 

Υπάρχει περισσότερη επιστήμη στα ραδιοκύματα από ό,τι φαντάζεστε... Πρώτον, πιστεύεται ότι θα συνεχίσουν να ταξιδεύουν για πάντα εκτός αν κάτι τα απορροφήσει. Αν ισχύει αυτό, και αν υπάρχουν περισσότερες μορφές ζωής σε άλλα μέρη του σύμπαντος εκτός από τον πλανήτη Γη, τότε άλλοι πλανήτες μπορεί να έχουν ακούσει τα ραδιοκύματα μας.

Επίσης, άλλοι πλανήτες είναι σε θέση να εκπέμπουν ραδιοκύματα. Το 1932, οι ειδικοί αποκάλυψαν ότι αστρονομικά αντικείμενα εκπέμπουν ραδιοκύματα. Έχει καθιερωθεί ένα σύστημα που καθιστά δυνατή την παραγωγή εικόνων από ραδιοκύματα. Έτσι, οι αστρονόμοι χρησιμοποιούν ραδιοτηλεσκόπια για να μελετήσουν τα ραδιοκύματα που εκπέμπονται όχι μόνο από πλανήτες, αλλά και από κηλίδες σκόνης, σύννεφα αερίων, αστέρια, κομήτες και άλλους γαλαξίες.

6. Τη δεκαετία του 1980 το ραδιόφωνο κατέβαζε ηλεκτρονικά παιχνίδια 

Οι άνθρωποι, τη δεκαετία του ’80, μπορούσαν να κατεβάσουν βιντεοπαιχνίδια από μια ραδιοφωνική εκπομπή. Ηχογραφούσαν τους ήχους σε μια κασέτα και μετά μπορούσαν να παίξουν τα παιχνίδια στους υπολογιστές τους.

Εσύ τελικά ακούς αρκετό ραδιόφωνο ; Αν όχι, τότε είναι σίγουρα η ώρα να αρχίσεις !!